Wie zijn we?

Het team bestaat uit zo’n 25 betrokken wijkgenoten, afkomstig uit de gehele wijk. De samenstelling is heel gevarieerd; zowel man als vrouw en de leeftijden variëren tussen de 20 jaar en (bijna) gepensioneerd.

Deelname aan het buurtpreventieteam is vrijwilligerswerk. Voor deelname heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig, deze kan je via ons aanvragen bij de gemeente en de kosten worden door de gemeente vergoed. De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft een collectieve verzekering afgesloten voor alle vrijwilligers.

Buurtpreventieteam De Groote Wielen is opgericht door een klein team van betrokken buurtgenoten in november 2016, naar aanleiding van een oproep van de wijkagent. Sindsdien is zowel de wijk als het team fiks gegroeid. Nieuwe leden zijn nog altijd welkom, zeker vanuit de nieuwste delen!

Wat doen we?

Onze belangrijkste taak is zichtbaarheid. Daar gaat een preventieve werking vanuit. Daarom kun je ons altijd herkennen aan een geel hesje of gele jas met herkenbare bedrukking. Ook gaan we graag met iedereen die we tegenkomen in gesprek over de wijk, het weer, of wat dan ook.

Tijdens de rondes letten we goed op onze omgeving. Alles wat ons in de openbare ruimte opvalt, geven we via de BuitenBeter app door aan de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan losse stoeptegels, kapotte straatverlichting en zwerfvuil.

Tijdens de rondes lopen we door de hele wijk. Plekken waarvan bekend is dat hier weleens overlast is, nemen we vaker mee in onze rondes. Ook letten we goed op signalen van overlast en criminaliteit. Hiervoor staan we in nauw contact met de wijkagent. Ook volgen we met regelmaat een training die ons helpt om de buurtpreventiefunctie goed te kunnen blijven uitvoeren.

Meer over onze activiteiten

Als buurtpreventielid heb je geen bijzondere bevoegdheden. We mogen net zo veel (of: net zo weinig) als iedere andere burger. Maar we hebben wel korte lijnen met gemeente en politie. We zijn vooral extra ogen en oren in de wijk en kunnen snel signaleren. Bij verdachte of gevaarlijke situaties beslissen de leden zelf: politie bellen, aanspreken, melden in BuitenBeter app en/of logboek. Eigen veiligheid staat altijd voorop.

Een speciaal ontwikkelde WeWatch app helpt ons bij de planning, het bepalen van de route, het bijhouden van een logboek en meer.

Rondes door de wijk doen we altijd minimaal in tweetallen, altijd herkenbaar als buurtpreventielid. We maken de rondes meestal te voet, soms ook per fiets en het kan zelfs – waarom ook niet- per boot. We bepalen zelf hoe vaak, wanneer & hoe laat we ingeroosterd worden. Het werkgebied is de hele wijk De Groote Wielen.

MEEDOEN? DAT KAN!

Sluit je aan bij een team van enthousiaste en betrokken buurtgenoten!

Woon je in De Groote Wielen en ben je meerderjarig? En heb je interesse om je als buurtpreventielid in te zetten voor een fijne wijk? Laat dan hier je contactgegevens achter. We nemen dan contact met je op om kennis te maken. Dan vertellen wij meer over deze vrijwilligersfunctie en kun jij al jouw vragen stellen. Tot snel!

[contact-form-7 id=”2871″ /]

“Fijn om iets terug te kunnen doen voor de wijk”

Lid buurtpreventieteam

“Heerlijk om ’s avonds even van de bank te komen en buiten een frisse neus te halen.”

Lid buurtpreventieteam

“Mooie gelegenheid om de wijk beter te leren kennen.”

Lid buurtpreventieteam

“Ik woon hier nog niet zo lang en ontmoet nu makkelijk en snel nieuwe wijkgenoten.”

Lid buurtpreventieteam

PREVENTIEPAGINA GEMEENTE ‘S-HERTOGENBOSCH