Loading...
Preventie THUIS2023-03-09T15:05:03+01:00

Houd een oogje in het zeil

Een veiliger huis begint bij jezelf

Je kunt van je huis een vesting maken met dure alarmsystemen maar dat is geen garantie tegen inbraak. Verreweg de meeste inbraken worden gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’ die een situatie zien die het hun makkelijk maakt om hun slag te slaan. Door bij jezelf en bij je buren alert te zijn op dit soort situaties kun je veel leed voorkomen. Lees verder voor onze tips en suggesties!

Voorkom flipperen!

Maak van je huis geen flipperkast!

“Flipperen” is wanneer een inbreker een stuk plastic tussen een buitendeur en het kozijn schuift en daarmee de deur opent. Als een deur niet op slot is gedraaid maar alleen dichtgetrokken kan dit in luttele seconden en vrijwel zonder geluid. Zelfs met dekplaat (waardoor er een hoek is in het kozijn) kan met een flexibel stuk PVC geflipperd worden. Verzekeraars keren vaak niet uit bij diefstal zonder braaksporen. Draai ’s nachts en als je van huis bent dus altijd de deur op slot. Laat de sleutel niet in het slot (want dan kunnen inbrekers het slot makkelijk boren), hang of leg het desnoods uit het zicht van buiten in de buurt van de deur.

Gespot door het buurtpreventieteam

Tips uit observaties tijdens onze rondes

Cadeau voor inbreker

Een losse ladder buiten is een cadeau voor de inbreker. Gemakkelijk naar binnen via een open raam op de eerste verdieping of een balkon. Bij jou thuis, bij de buren, of verderop in de wijk of straat. Bij diefstal zonder braaksporen keert de verzekeraar vaak niet uit.

Leg ladders binnen of veranker ze

Ons buurtpreventie team heeft dit een paar keer gezien in de Groote Wielen. We hebben ook wel eens een ladder gezien die door werklui verankerd was aan een boom bij een verbouwklus. In ieder geval beter dan los.

Kom maar achterom

Zo houden deze hekken geen inbreker tegen.

Brabantse gastvrijheid

Sommige wijken in de Groote Wielen hebben brandgangen die afgesloten kunnen worden met hekken die in het slot vallen waarvan alleen de bewoners een sleutel hebben. Door ze consequent dicht te houden maak je het inbrekers weer net iets moeilijker.

De keukentrap voor inbrekers

We zien vaak kliko’s buiten staan. Ideaal opstapje voor inbrekers om over een tuinhek of tuinpoort te klimmen of via een garage of schuur naar de eerste verdieping.

Zet kliko’s buiten het zicht of buiten bereik

In een afgesloten hok, achter het huis, in de achtertuin. Maak het inbrekers niet te makkelijk om een kliko te gebruiken om bij u of bij de buren de achtertuin te verkennen. Sommige brandgangen hebben afsluitbare hekken waarvan alleen de bewoners de sleutel hebben. Daar kunnen kliko’s natuurlijk wel staan, maar alleen als de bewoners de hekken consequent dicht doen.

Opstappen en wegwezen!

Ja we zien het echt! Fietsen die niet op slot staan en binnen bereik voor voorbijgangers.

Zet je fiets altijd op slot, al ben je maar eventjes weg bij je fiets!

Een fiets van het slot is in no time meegenomen. Ben je verzekerd? De verzekering keert meestal alleen uit als je beide fietssleuteltjes hebt…

Makkelijker kunnen we het niet maken…

ja ook dit hebben we wel eens gezien… echt!

Laat nooit sleutels achter in het slot

Zodat je kind naar binnen kan zonder aan te bellen. Of bij meerdere loopjes niet elke keer de sleutel in het slot hoeven steken. Niet alleen voor jouw gemak maar ook voor ongewenst bezoek. Iemand neemt ze mee, je denkt een ander gezinslid ze kwijt is geraakt (of jij zelf) en ’s nachts of als er niemand thuis is laat iemand zich onuitgenodigd naar binnen. We bellen altijd aan als we dit zien. Eén keer waren de bewoners ze vergeten en zouden ze er anders de hele nacht op hebben gestaan…

Bij diefstal keren verzekeraars vaak niet uit als er geen braaksporen zijn!

Meer informatie over gecertificeerd hang- en sluitwerk met politiekeurmerk op POLITIEKEURMERK.NL

Controleren en preventief registreren van waardevolle goederen op STOPHELING.NL

Voorkom online fraude

  • Krijg je een bericht van een bekende of je een code wil doorsturen? Niet doen!
  • Berichten dat je pas of account geblokkeerd wordt? Waarschijnlijk oplichting.

Check FRAUDEHELPDESK.NL voor meer info.

Tips? Laat het ons weten!

Aanvullende tips of suggesties voor preventie thuis? Geef ze hier aan ons door!

Regelmatig werken we de site bij met nieuwe of bijgewerkte observaties van het buurtpreventieteam. Tips en suggesties van wijkgenoten zijn ook welkom en kun je doorgeven via dit formulier of via e-mail.

IK HEB EEN TIP/SUGGESTIE

[contact-form-7 id=”2526″ /]

“Beter een goede buur dan een verre vriend ”

gezegde

“Als je uit je dak gaat, pas dan wel op voor de zonnepanelen.”

Loesje
Ga naar de bovenkant