Loading...
Preventie in de BUURT2023-03-09T16:14:59+01:00

Actieve preventie in de buurt

Draag bij aan een veilige buurt en blijf op de hoogte wat er speelt in jouw wijk

Iedereen kan bijdragen aan een veilige en schone wijk. Dat kan laagdrempelig vanaf de bank tot actief participerend in het buurtpreventieteam. En via allerlei vormen daar tussenin. Meld je bijvoorbeeld aan voor een buurtpreventie WhatsApp-groep!

Door mee te doen draag je bij aan de saamhorigheid en sociale cohesie in de wijk. Dat verhoogt jouw woongenot en dat van je wijkgenoten. Ontdek hier wat je zelf kunt doen en hoe je op de hoogte blijft van wat er leeft en speelt in de wijk.

Met de BuitenBeter app meld je een probleem snel en makkelijk bij je gemeente. Meteen op de plek én het moment dat jij het signaleert!

Als Burgernetdeelnemer ontvang je een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in uw omgeving. Daarin krijg je het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan bel je rechtstreeks met de meldkamer. Dat doe je via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Of in de app via “Bel met de politie” knop.

Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Hiermee kan de politie sneller zien waar in de buurt van een misdaad zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) is een samenwerking van bewoners, politie en gemeente met als doel de veiligheid en leefbaarheid in een wijk te verbeteren. BIN-leden, de politie en de gemeente wisselen informatie met elkaar uit op een anonieme manier. BIN-leden kunnen op deze berichten reageren op het BIN platform. De BIN-coördinator stuurt het antwoord dan door naar de politie en/of gemeente.

Buurtpreventie WhatsAppgroepen

Al meer dan 700 leden in De Groote Wielen!

Voor de vier wijkdelen van De Groote Wielen – Broekland, De Watertuinen, De Hoven, De Lanen – zijn er buurtpreventie WhatsAppgroepen waarin je snel en efficiënt verdachte en onveilige zaken kunt signaleren. In elke groep zitten ook leden van het Buurtpreventieteam. Met onderstaand formulier kun je je aanmelden voor de appgroep van jouw wijkdeel. De groepen zijn toegankelijk voor wijkbewoners. Voor de goede orde hebben we huisregels opgesteld en een gebruiksinstructie gemaakt. Door lid te worden ga je hiermee akkoord. Je kunt de huisregels en handleiding onderaan deze pagina lezen. Er zijn al meer dan 700 leden; je bereikt dus makkelijk en snel veel buurtgenoten. Het is daarom belangrijk dat je de groep alléén voor buurtpreventiemeldingen gebruikt.

HUISREGELS

  1. Om lid te worden van de groep moet je minimaal 18 jaar oud zijn;
  2. Je woont zelf in het betreffende wijkdeel van de appgroep;
  3. Je gebruikt de groep alleen om te waarschuwen voor actuele verdachte zaken in de wijk;
  4. Let op je taalgebruik. Beledig niet, reageer netjes en plaats geen overbodige reacties;
  5. Speel geen eigen rechter en respecteer regels/wetten;
  6. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kun je prima beschrijven. Verstuur alleen foto- of videomateriaal wanneer dit voor de melding noodzakelijk en van meerwaarde is.

AANMELDEN BUURTPREVENTIE WHATSAPPGROEP

(velden met een * zijn verplicht)

[contact-form-7 id=”2529″ /]

(We gebruiken je gegevens alleen om er zeker van te zijn dat je in de wijk woont en om je toe te kunnen voegen aan de juiste whatsappgroep.)

ZIE JE IETS VERDACHTS? VOLG DAN DEZE STAPPEN

  1. SIGNALEER – Kijk goed en probeer de situatie goed in te schatten.
  2. ALARMEER – Bel 112 of 0900-8844 voordat je gaat appen.
  3. APP – Zet een bericht in de buurtapp zodat iedereen snel op de hoogte is en waar nodig kan helpen.
  4. REAGEER – Reageer passend, help iemand in nood, spreek een verdacht persoon aan of je hem/haar ergens mee kunt helpen. Doe geen dingen waar je jezelf niet prettig bij voelt en zoek het gevaar niet op.

ALLES NOG EENS NALEZEN?

“Een goede buur…”

Tips en suggesties van wijkgenoten voor een veiligere en schonere buurt! Ontbreekt er eentje? Laat het ons weten!

Ga naar de bovenkant